Drobenkový koláč s jablky a tvarohem
DROBENKOVÝ KOLÁČ S JABLKY A TVAROHEM
INGREDIENCE
drobenka
·
·
·
náplň
· 700 –
·
·
· 1 balíček vanilkového cukru
· 500g tvarohu (odkapaného, tj. v alobalu)
· Jemně strouhaná kůra z citrónu
· 2 vejce
· 1 balíček vanilkového pudinku
1. Studené máslo nakrájejte na plátky nebo kostky a smíchejte v misce s ostatními surovinami na drobenku. Prodělávejte ji buďto prsty, anebo klidně v robotu, jen pozor máslo musí být opravdu spíše tuhé.
2. Větší kulatou formu na koláč nebo menší plech (cca 24 x 32cm) vymažte zlehka máslem a pak vyložte pečicím papírem – dobře k formě přilne. Dvě třetiny drobenky vysypte na dno a upěchujte do rovnoměrné vrstvy – dobrým pomocníkem je nějaká menší láhev nebo váleček. Zbytek drobenky dejte zatím stranou.
3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Na tvarohovou náplň nejprve utřete v robotu změklé máslo s cukrem (vanilkovým i krystalovým), poté přidejte tvaroh, citrónovou kůru, vejce i pudink.
4. Nyní na drobenkové dno koláče rozložte vrstvu jablek, na ní potom navršte připravený tvaroh, upravte případně stěrkou a na závěr zasypte po celé ploše zbytkem drobenky.
5. Pečte v troubě vyhřáté na 200º C po dobu 40 až 45 minut. Nejlépe chutná vlažný…v létě lze jablka zaměni za libovolné ovoce (švestky, meruňky, jahody…)